Kapadokya City

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Bilgi
  4. »
  5. Kapadokya Peri Bacaları (Nasıl Oluşmuş? Nerede? En İyiler, Tavsiyeler)

Kapadokya Peri Bacaları (Nasıl Oluşmuş? Nerede? En İyiler, Tavsiyeler)

kapadokyacity kapadokyacity -
94 0

Kapadokya Peri Bacaları ülkemizin en popüler eşsiz güzelliklerinden. Dillere destan efsaneleri ve büyüleyici mistik görünümüyle Peri Bacaları Kapadokya bölgesinin gözbebeği.

Her ne kadar, ‘peri bacaları’ kavramı Nevşehir’le özdeşleştiriliyor olsa da, ülkemizin birçok yeri peri bacalarıyla dolu. Manisa ve Erzurum bunlara örnek. Fakat şimdi konumuz Kapadokya Peri Bacaları gezi rehberi:

Peri Bacası Nedir?

Peri bacaları, görünüşü itibariyle uzun ince kuleleri andıran doğal yapılar. Kayaların aşınmasına ve şekil almasına bağlı olarak meydana gelen bu oluşumlar, tarih boyunca farklı amaçlarla tercih edilmiş. Kimi zaman ibâdethaneye dönüştürülmüş, bazen ev veya sığınak olarak kullanılmış.

Bunların çapı 1-15 metre arasında değişiyor. Daha büyük veya daha küçük olanları peri bacası kabul edilmiyor. Geçmişi milyonlarca yıl öncesine dayanan peri bacaları, onca zamana muhteşem güzelliğiyle meydan okumayı sürdürüyor.

İşte Kapadokya’daki peri bacaları bunun en güzel örneklerinden biri durumunda.

Kapadokya Peri Bacaları Hakkında Bilgi

Niğde-Aksaray-Nevşehir üçgeninde bulunan bölge ‘Kapadokya’ olarak isimlendiriliyor. Peri bacalarının en fazla görüldüğü yer burası.

Kapadokya’daki peri bacalarını keşfetmenin en kolay yolu günlük gezi turlarına katılmak. Profesyonel rehberler size bölgedeki tüm peri bacalarını tanıtıyor ve diğer rotaları bir bir gezdiriyor. Bunun için Gün Batımı ATV Turu veya Kapadokya Kırmızı Tur gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

Kapadokya Peri Bacaları Nasıl Oluşmuştur?

Kapadokya Peri Bacaları oluşumu diğer peri bacalarıyla aynı. Bunlar da rüzgar, sel ve yağmur gibi faktörlerin kayaları aşındırması sonucunda meydana gelmiş. Tepelerinde yer alan kaya blokları sayesinde parçalanmadan durabiliyorlar.

Doğa, -tabiri câizse- bir ressam gibi, bir heykeltraş gibi çalışmış ve ortaya eşi benzeri olmayan bu peri bacaları çıkmış. Vadilerin yamaçlarında peri bacalarına eşlik eden kıvrımlar da Kapadokya coğrafyasına ayrı bir ambiyans katıyor.

Bunlar özellikle; Göreme-Meskendir, Ortahisar- Kızılçukur, Çavusin-Güllüdere mevkilerinde yaygın.

Kapadokya Peri Bacası Çeşitleri

Kapadokya peri bacalarının çeşitleri geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Onlardan bazılarını şöyle sıralamak mümkün:

  • Üç Güzeller Peri Bacaları

Özellikle nişan ve düğün fotoğrafları için arka plan olarak kullanılan bir nevi doğal stüdyo. Arkasındaki Erciyes Dağı da buraya apayrı bir hava katıyor. Geldiğinizde tığ işi takılardan veya Oniks taşıyla yapılmış süs eşyalarından da satın almayı ihmâl etmeyin.

  • Güllüdere Vadisi Peri Bacaları

Buradaki bazı kayalar gün ışığının etkisiyle kimi zaman gül rengine bürünüyorlar. Ondan dolayı böyle isimlendirilmişler. Vadi, trekking yapmaya da gayet elverişli. Göreme ile Çavuşin Köyü’nün arasında konumlanıyor.

  • Zelve Peri Bacaları

Kapadokya’nın en meşhur turistik yerlerinden biri Zelve Vadisi. Peri bacaları, buradaki tarihi evlerin dokusuyla birleşince ortaya mükemmel bir kompozisyon çıkarıyor. Bölge, Avanos ve Göreme arasında konumlanıyor. Birçok manastır ve kiliseye de ev sahipliği yapıyor.

  • Âşıklar Vadisi Peri Bacaları

Yolu biraz engebeli olsa da tabii ki bu güzellikler için o çileye değer! Bağıltepe Vadisi olarak da bilinen bu yerde Kapadokya Peri Bacaları manzarası tüm ihtişamıyla karşılıyor sizi…

Kapadokya Peri Karakol

Bazı peri bacaları, -tuhaf gelecek ama- jandarma karakolu olarak kullanılıyor. O yüzden ‘peri karakol’ diye biliniyorlar.

Örneğin Uçhisar beldesindeki Esentepe mevkiinde ve Avanos ilçesinde bulunan Zelve-Paşabağı ören yerinde bu peri karakollarına rastlamak mümkün. Göreme Açık Hava Müzesi’nde de bir ‘Peri Karakol’ var.

Kapadokya Peri Bacaları Nerede?

Kapadokya dediğimiz yer; Kayseri, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir bölgelerini içine alıyor. Ürgüp, Uçhisar,Ihlara, Göreme çevresi ‘Kayalık Kapadokya Bölgesi’ olarak adlandırılıyor.

En fazla peri bacası Avanos – Ürgüp – Uçhisar üçgeninde konumlanan vadilerde bulunuyor. Selime bölgesi ve Çat kasabası da peri bacalarının en yoğun olduğu yerlerden.

Kapadokya Peri Bacaları Balon Turu

Peri bacalarının efsanevi güzelliğini yüksekten izlemek… Kulağa ne kadar güzel geliyor, öyle değil mi? Kapadokya Balon turu katılarak bu unutulmaz deneyimi yaşayabilir, gökyüzünde süzülürken peri bacalarıyla birlikte Kapadokya’nın farklı rotalarını da keşfedebilirsiniz.

Bu muhteşem coğrafyaya panoramik açıdan bakar, geçtiğiniz her yerde başka bir peri bacasına selam vrirsiniz…

Turlar genellikle 05:00-06:00 saatleri arasında başlayıp takriben 500-600 metre yükseklikte başlıyor. Kimi zaman 1 km’ye kadar çıkıldığı oluyor.

Tur boyunca; Avanos, Göreme, Uçhisar, Ürgüp bölgelerini dolaşıyorsunuz. Kapadokya’nın tarifsiz güzellikleri ayaklarınızın altındayken kendinizi bir kuğu gibi hissedeceksiniz…

Turlara katılım sağlamak için rezervasyon yaptırılması şart. Fiyatlandırma uçuş detaylarına göre değişiyor. Standart, ultra ve özel gibi değişik uçuş tarifesi var.

Balon turunun dışında, buraya gelmişken yapabileceğiniz bir başka aktivite: Kayak. Eğer kış mevsiminde gelmeyi tercih ederseniz Kapadokya vadilerini kaplayan bembeyaz örtünün üzerinde kayak yapmayı unutmayın. Tabii dikkatli olmanızda yarar var. Çünkü burası kaymak için pek uygun değil gibi. Ancak ‘ben adrenalin severim.’ Diyorsanız o başka…

Sonuç olarak Kapadokya Peri Bacaları muazzam görüntüsü ve gizemli havasıyla –deyim yerindeyse- Türkiye’nin yedi harikasından biri. Öyleyse en kısa zamanda yolunuz buraya düşsün. Peri Bacaları’nın o esrârengiz dünyasına siz de katılın. Âdeta masallar diyarından kopup gelen bu güzellikler kendine tekrar tekrar âşık etsin sizi… Özellikle gün doğumunda ve gün batımında onların nefes kesen manzaralarına tanık olun. Şimdiden iyi seyirler!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir